Bild av Briggen Tre Kronor och Skärgårdsturnén

Audition Skärgårdsturnen!

Skärgårdsturnen har i flera år bjudit in publik, artister och musiker till magnifika konserter med flera av Sveriges mest folkkära musiker på de allra vackraste platserna i Stockholms skärgård. Och NU kan vi glädjande nog meddela att de i år kommer att starta sin turné med två konserter på Åland! En konsert på Föglö vid Carlsro 18.7 och en konsert vid fartyget Pommern 19.7. Vi på Nordens institut på Åland (NIPÅ) ser till att åländska förmågor får möjlighet att vara en del av projektet när det kommer till Åland. 

Skärgårdsturnén samarbetar med briggen Tre kronor - ett underbart segelfartyg som årligen gör seglatser runt om i Sverige, och projektet stödjer på detta vis deras arbete för ett hållbart Östersjön. Briggen Tre kronor initierade Expedition Rädda Östersjön (har övergått från Hållbara hav till det!) som tillsammans med forskare, miljöorganisationer, politiker och näringsliv verkar för en hållbar utveckling för Östersjön. Skärgårdsturnen delar även årligen ut ett skärgårdspris till någon aktör som gjort viktigt avtryck för skärgårdsmiljön - naturmiljön eller kulturmiljön. På Åland kommer briggen Tre kronor först att komma till Föglö och efter genomförd konsert kommer hon att segla till Mariehamn och förtöjas vid Pommern för en ytterligare konsert. 

Kvaliteten på Skärgårdsturnén är hög och många fullblodsproffs och kända namn finns bland artisterna som kommer till Åland; Viktoria TolstoyTina AhlinMarie Nilsson Lind och Malena Ernman. Musikerna är världstrummisen Morgan Ågren som bl.a. spelat med Frank Zappa, Johan Strindberg från Norrköpings symfoniorkester, Krister Jonsson, jazzgitarrist med bl.a. Viktoria Tolstoy och Kristin Stenerhag, känd från Peter Carlsson och de blå grodorna!

Audition för Åland - ansök senast 22.4

NU söker vi på NIPÅ åländska förmågor som gärna vill vara en del av projektet på Åland. Därför ordnar vi nu en digital audition, där alla som är intresserade enkelt kan ansöka genom ett formulär här från denna sida, där du skriver kort om dig själv och bifogar två mobilfilmer där du sjunger. Varje sökande kan på så vis i lugn och ro filma hemma och sedan skicka in sin ansökan. Ansökan öppnar den 6.4 och stänger den 22.4. 

Filmerna du skickar in måste vara a capella, dvs att du sjunger helt utan instrument. Du får välja en valfri sång och en ytterligare som alla sökande skall sjunga; ”Underbart är kort” (Povel Ramel). 

Juryn består av:

  • Viktoria Tolstoy, en av Sveriges absolut största jazzsångerskor.
  • Tina Ahlin, konstnärlig ledare för turnén, har suttit i jury i allt från Melodifestivalen, Funkisfestivalen, Konstnärsnämnden m.fl.
  • Johanna Delfs, Carlsro Badhotell
  • Anna Lind Bengtsson, kommunikationsansvarig vid Nordens institut på Åland

Vinnaren erbjuds att uppträda som artist vid en av konserterna på Åland och erhåller arvode för detta. Vinnaren får också en fantastisk möjlighet för mentorskap där hen får en helg på Värmdö i Sverige med Tina Ahlin och Morgan Ågren. De har varsin musikstudio där de bjuder in vinnaren till sånglektion, trumlektion, inspelning, micteknik, genomgång av Logic (inspelningsprogram), pianokomp (om så önskas). Förutom att repetera sångerna tillsammans! En helt unik möjlighet med andra ord.

Nu håller vi tummarna för att inte bara de erfarna söker, utan att du som är ung och vill testa dina vingar, vill och vågar att söka. Vald lokal artist erhåller självfallet också arvode för sin insats samt betalade resor i samband med rep och mentorskap i Stockholm. 

Utöver den ”nya” förmåga som väljs genom audition ser vi även till att några erfarna åländska artister anlitas och vi lanserar dessa namn lite längre fram! Det kommer att vara olika artister vid de olika konserterna. 

Lokala aktörer 

Turnen genomförs även i samarbete med många lokala närproducerande aktörer inom mat, dryck och hantverk, då man vill bjuda publiken på en fantastisk helkväll. Man har under åren besökt sex skärgårdskommuner, från Öregrund i Norra skärgården till Dalarö i den södra och målet är att ge skärgården livskraft och uppmärksamma havsmiljön och uppmuntra till engagemang. Skärgårdsturnen är därför kranmärkt och samarbetar kontinuerligt med Världsnaturfonden och Expedition Rädda Östersjön. 

Mer om Skärgårdsturnén 

De som arbetar med Skärgårdsturnén är; Sven Westman (projektledare), Richard Karsten (projektledare) Tina Ahlin (konstnärlig ledare), Malin Skilberg (logistikansvarig) Daniel Skilberg Skärgårdsfoto (Skärgårdsturnéns fotograf), Morgan Ågren (kommunikation), Johan Strindberg (kapellmästare). 

Artister som medverkat genom år är Lill Lindfors, Louise Hoffsten, Ebbot Lundberg, Uno Svenningson, Viktoria Tolstoy, Jack Vreeswijk, bland många många fler! 

Vad? Digital audition. Sista dag för anmälan 22.4
När? Konserter sker den 18.7 på Föglö och 19.7 vid Pommern i Västra Hamnen 

Biljetter? Håll utkik här på hemsidan och i våra kanaler om biljettsläpp 

Observera att auditionsmöjligheten nu har stängt - vi meddelar de sökande senast den 6:e maj.

ps. Längre ner på sidan hittar du en länk till en tidigare konsert under Skärgårdsturnén på Briggen

Foto: Jaak T. Arendi 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev