Liselott Wilén, Johanna Grüssner, Ann-Christin Waller, Anni Wikberg och Emmaus Åland - nominerade

Nordiska rådets session 2019. Åländska nominerade.

Publicerad måndag 21 oktober kl 13:44

Den 29-31 oktober samlas politiker från hela Norden till Nordiska rådets 71: e session på Sveriges riksdag i Stockholm. På agendan finns många viktiga frågor som klimatet, hållbarhet och ungdomsengagemang. Sessionen är Nordens toppmöte och årets största nordiska politiska händelse. Här möter Nordiska rådet 87 ledamöter och ett antal ministrar, inklusive premiärministrarna. Samtidigt träffas också många inom det samarbetet för att samordna projekt och evenemang, utveckla och utbyta idéer och dela erfarenheter.

NIPÅ är Nordiska ministerrådets kulturinstitution på Åland och för oss är det oerhört viktigt att få möjlighet att delta i den nordiska sessionen som en möjliighet att berätta om allt som händer i kulturlivet på Åland, vad vi arbetar med dagligen och samtidigt inspireras av vår nordiska familj och av projekten och händelser som fyller deras vardag. NIPÅ är också på plats för att träffa både tjänstemän och politiker, för att uppdateras på aktuella politiska dagordningar och för att träffa de andra nordiska kulturinstitutionerna som också deltar i sessionen.
Läs mer om Nordiska rådets session här.

Samtidigt deltar NIPÅ i Nordiska rådets prisutdelning, som äger rum varje år under sessionen. Nordiska rådets priser hjälper till att lyfta fram det nära nordiska kulturella samarbetet och gör oss än mer nyfikna på vad våra nordiska grannar har att erbjuda och vilka andra perspektiv vi representerar i Norden. Nordiska rådets priser delas ut på Konserthuset i Stockholm under en direktsänd prisgala som leds av programledare Jessika Gedin. Vinnarna får ta emot sina priser av Sveriges statsminister Stefan Löfven, miljöaktivist Noura Berrouba, författare Johannes Anyuru, skådespelare Lene Cecilia Sparrok och dirigent och tidigare prisvinnare Susanna Mälkki.
Du kan läsa mer om Nordiska rådets priser här.

I år har Åland nominerats i 4 av de 5 kategorierna, nämligen:

  • Litteraturpriset; Liselott Willén: Det finns inga monster.
  • Barn- och ungdomslitteraturpriset; Ann-Christin Waller & Anni Wikberg (ill.): På en trollsländas vingar. 
  • Musikpriset; Johanna Grüssner
  • Miljöpriset; Emmaus Åland

Vi väntar med spänning på utdelningen och håller självfallet tummarna för de åländskt nominerade!

Här kan du läsa mer om de nominerade och kriterierna för nomineringarna.

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev