Nordens institut på Åland presenterar Young Nordic Stars på Grönland. Jack Sundström på bild.

Jack Sundström till Grönland

Young Nordic Stars

Nordens Institut hade i somras nöjet att få presentera två talangfulla åländska ungdomar som turnerade runt i Danmark, Finland och Åland med Swinging Europes projekt Young Nordic Stars. Nu skall projektet vidare till Grönland och en av de åländska ungdomarna Jack Sundström kommer med dit! Med projektets hjälp får unga musiker få en möjlighet att uppleva livet som turnerande artist och samtidigt bygga på sitt nordiska musikernätverk. 

13 unga musiker

Bandet som turnerade i somras bestod av 13 unga musiker från Danmark, Finland, Åland och Grönland. Under ledning av Kenneth Dahl Knudsen tränade de tidigare tillsammans för den 10 dagar långa nordiska sommarturnén i Danmark, Åland och Finland 2019. Och nu är det så dags att komma iväg till Grönland. 

- ”Det ska bli jättekul att träffa alla igen även fast några inte kunde komma med till Grönland.” säger Jack Sundström som kommer att spela trummor under konserterna på Grönland.

Utmaningar som en professionell musiker kan uppleva

Genom projektet kommer de unga musikerna att få praktisk erfarenhet av de olika utmaningar som en professionell musiker kan uppleva. Till exempel inställningar av instrument, rummets möjligheter i förhållande till akustik, närvaro samt samspelet med bandmedlemmarna och publiken.

Med projektet vill man skapa en plattform för innovativ musikalisk talangutveckling över språkliga och nationella gränser. Målet är att nordiska ungdomar skall få uppleva ett större samspel med andra ungdomar som är intresserade av musik – och de uppmanas att tala nordiska på turnén, inte engelska. - ”Det viktigaste jag lärt mig genom projektet hittills är helt klart hur man kommunicerar med människor som inte talar samma språk.” berättar Jack för oss på Nordens institut på Åland.

- ”Jag har aldrig varit till Grönland innan så jag är riktigt taggad på att få uppleva det.” berättar Jack som nu längtar efter att få dra iväg med projektet Young Nordic Stars till Grönland.

Deltagarna i projektet reser tillsammans till Grönland den 14 februari 2020 och reser tillbaka den 27:e februari.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev