Sommarutställning med Felcia Lindbäck på bilden, vid Nordens institut på Åland (NIPÅ)

Sjömännens beskyddarinnor

Sommarutställning med Felicia Lindbäck 

Utställningen ”Sjömännens beskyddarinnor” är en hyllning till kvinnan genom sjöfartens historia. Kvinnorna som alltid funnits vid sidan av sina sjömän. Hur ser deras berättelser ut? Vad gör dem stolta? Vad tynger dem? Är det likadant nu som för hundra år sedan, eller finns det nya och andra utmaningar i modern tid för dem som är ”kvar på landbacken”. 

” – Jag kommer i textil och ord att tolka det kvinnliga porträttet från förr, för att lyfta fram henne i tanken idag. Utställningen skall skapa ett rum med möjlighet för återblick och reflektion över historisk sjöfart med avstamp i kvinnans liv hemma på land.” säger Felicia Lindbäck.

Felicia är hantverkare och designer från Åland, utbildad vid Stockholms tillskärarakademi och Ålands folkhögskola. Idag jobbar hon som egen företagare under Felicia Lindbäck Couture där hon främst syr upp brud- och galaklänningar. 

Tack också till Nann Sommarström och Josefin Bergsten som bidrar till utställningen med sina tankar i form av text, så att historierna väcks till liv. 

Var? Nordens institut på Åland, Storagatan 9, Mariehamn.
När? 9.6 - 14.8, torsdagar kl 17-20, lördagar 12-15
Utställningen är även öppen under Sail Åland (den stora folkfesten som ersätter Tall Ships Race): 22.7 kl. 17-20, 
23.7 kl. 17-20, 24.7 kl. 12-15, 25.7 kl. 12-15.  
Vernissage 9.6 kl. 17-19
Konstnär? Felicia Lindbäck

Öppna samtal ”Två skilda liv” 

I samband med utställningen kommer Nordens institut även att bjuda in till en samtalskväll med temat ”Två skilda liv”, den 10 augusti kl. 18-20, för den som vill prata djupare om temat. Samtalen kommer att ledas av Hanna Hagmark, historiker och museichef, och medverkande i samtalet är Isabella Grüssner-Sarling, manusförfattare och regissör till Mina två halva liv - en sjömanshustrus böner och balansakter, en monolog baserad på Hanna Hagmarks forskning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev