Bild av Zandra Lundberg, som följer med de åländska ungdomarna på skrivarlägret. Foto: Tiina Tahvnainen

Kreativt skrivarläger för ungdomar - inställt!

Obs! Uppdaterad information:

Skrivarlägret är inställt pga nuvarande reserekommendationer i förbindelse med utvecklingen av Corona-viruset. Vi hoppas kunna återkomma med ett nytt tillfälle i framtiden. 

-------------------  

NIPÅ bjuder in 4 ungdomar i åldern 16-18 år från Åland att delta i en kreativ skrivarverkstad i Jūrmala, Lettland tillsammans med andra ungdomar från hela Baltikum! Lägret varar i tre dagar och leds av den färöiske författaren Rakel Helmsdal. Språket är engelska, men alla skriver på sitt eget modersmål. Zandra Lundberg kommer att även i år att resa med de åländska ungdomarna!

– "Det här är en oförglömlig resa för dig som gillar att skriva, under resans gång blir du proppfylld av inspiration och idéer. Plus att du får besöka ett häftigt ställe och möta ungdomar med samma intresse som du." säger Zandra Lundberg.

Anmäl ditt intresse!

Anmäl ditt intresse för att delta i skrivarlägret senast den 17 mars. NIPÅ väljer sedan ut 4 av de sökande på basen av motivering och intresse. Obs! Länken till anmälan är nu borttagen, pga inställt läger. 

Under skrivarlägret kommer du att få steg-för-steg guidning i hur du skriver en berättelse, verktyg för kreativt skrivande, tips och tekniker för hur du bygger upp en handling och skapar övertygande karaktärer. Lägret bygger runt principen "förundran och förändring" - deltagarna kommer att utforska nya sätt att tänka, skriva och skapa, som gör att de kan komma vidare i sin konstnärliga utveckling och i sitt skrivande. Efter lägret kommer alla att ha en (eller flera!) färdigt skriven egen text (på eget modersmål), och flera oavslutade texter som de har möjlighet att arbeta vidare med efter lägret. I programmet varvas föreläsning och instruktioner med tid för att jobba på sin egen berättelse, samt diskussioner och feedback.

Kontakta gärna NIPÅ om du är intresserad av att ta del av det detaljerade programmet för lägret så skickar vi det gärna till dig.

Rakel är både författare och marionettartist. Hon har skrivit 22 böcker och många andra texter - spelningar, noveller, dikter. Hon är chef, skådespelare och scenograf på 'Karavella Marionett-Teatur' och gör konst med olika medier. Hon är en berättare i hjärtat, ibland blir berättelserna böcker, spel eller dikter och andra gånger bilder eller skulpturer - det beror på själva berättelsen, hur den vill berättas. Hon har nominerats flera gånger till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris och ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award). Mer information: http://rakelhelmsdal.info/wordpress/

Praktisk information

Vill du veta mer om Jūrmala? Läs mer här om Jürmala!

Jūrmala är ansluten till Riga med järnväg, tåg avgår från Riga var 30:e till 50:e minut. En resa från Riga Main Railway Station till Dubulti station tar cirka 40 minuter.

Boende (och frukost) i delade rum på hotell Kurši.

De flesta aktiviteterna kommer att äga rum på Jūrmala bibliotek och konst- och musikskola (10 min gångavstånd från hotellet). Deltagarna har också en chans att utforska stadens kultur och natur i aktiviteter som arrangeras av lägret och den lokala kommunen.

NIPÅ bokar, koordinerar och står för alla åländska deltagares resor samt Zandra Lundberg som medresenär och "coach" till de åländska ungdomarna.

Närmare information om resplan får de utvalda deltagarna efter den 17.3. Avresa sker den 13.4, retur till Åland 18.4. 

Kontakta gärna NIPÅs projektledare Jacob Mangwana Haagendal om du har frågor på jacob.haagendal@nipa.ax eller mobil 0401609300 .

När? 14-18 April 2020
Var? Jūrmala, Lettland
För vem? 16-18 åringar

Huvudorganisatör: Nordiska Ministerrådets kontor i Lettland

(Foto av Zandra högst upp på sidan: Tiina Tahvnainen)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev