Nordens hus i Reykjavik RSS (Skandinavisk)

R.E.C Arts Reykjavík & Nordens hus skapar plattform för 13-17 år

R.E.C Arts Reykjavík under Barnkulturfestivalen 2023 i Nordens hus i Reykjavik

Artist-Activist Collective R.E.C Arts Reykjavík, i samarbete med Nordens hus, står värd för ett projekt som syftar till att erbjuda en konstnärlig plattform för tonåringar som har minoritetsbakgrund och tillhör minoritetssamhällen (liksom andra intresserade tonåringar), i åldrarna 13-17.

Detta kumulativa program bjuder en grupp elever från flera skolor att medverka i projektet och delta i en serie av workshoppar två gånger i månaden. Under workshopparna guidar vi och gästinstruktörer från vårt kollektivkommer eleverna i  konstnärliga övningar. Genom att gemensamma diskussioner och olika former av berättande (teater, musik, dans, skrivande, etc.) kommer ungdomarna att uppmuntras och bemyndigas att använda sin röst och ta plats i samhället. Workshopparna uppmuntrar ungdomarna att utveckla färdigheter som eleverna redan har eller skulle vilja ägna sig åt.

Var och en av dessa workshops kommer att vara 3 timmar långa och de äger rum två gånger i månaden (feb.-april) med slutmålet att producera en ”showcase” föreställningspresentation under Barnkulturfestivalen våren 2023. De huvudteman vi kommer att arbeta med med är: Identitet, samhälle och egenmakt. Denna showcase kommer också att syfta till att utbilda personer från mer privilegierade bakgrunder om de viktiga kulturella förändringar som för nu sker i det isländska samhället.

Grundarna av R.E.C Arts Reykjavík skulle vilja presentera projektet i januari 2023, för skolor som är intresserade av att föra fram det. För den som vill veta mer eller önskar få en introduktion av projektet personligen skriv till hrafnhildur@nordichouse.is eller recartsrvk@gmail.com.

 

Vilka är vi och varför gör vi detta? kajasigvalda

R.E.C Arts Reykjavík grundades i slutet av 2021 av Rebecca Hidalgo, Eva Björk och Chaiwe Sól Drífudóttir. Det inleddes med syftet att ge mångfald, synlighet och representation till den vanliga konstscenen på Island genom rättvisa, tillgång och utbildning. De är en erkänd icke-statlig organisation och har arbetat både självständigt och i samarbete med organisationer som: Reykjavík Arts Festival, Amnesty International, Reykjavík Feminist Film Festival, Antirasistarnir, Reykjavík Pride och andra.

R.E.C Arts Reykjavík har arbetat med både vuxna och ungdomar, stått värd för workshoppar som för samman individer från olika minoriteter (och de vars identiteter kan korsa flera marginaliserade samhällen). De är kända för att skapa ett utrymme för lärande, tillväxt, empati och förståelse; bygga upp självförtroende i varje individ de arbetar med; och för att erbjuda en säker gemenskap för självuttryck och utbildning.

De isländska konst- och konstutbildningsinstitutionerna är utan tvekan mycket exklusiva utrymmen; endast de privilegierade och välanslutna tycks kunna trivas i konstscenen i detta land. Färgade personer, queera personer, funktionshindrade, invandrare och flyktingar är starkt underrepresenterade.

Vi på R.E.C Arts Reykjavík har börjat ta itu med denna fråga genom att titta på själva roten till den: de personer som sitter ”högre upp” i dessa institutioner är nästan aldrig individer från marginaliserade samhällen. Det visar sig att oavsett hur mycket det än hävdas att “alla är välkomna”, så är institutionen i sig inte inbjudande. En verklig “inbjudan” är att se människor som sig själv driva institutioner som därmed ger utrymme till människor som dig.

Vi, grundarna av R.E.C Arts Reykjavík, korsar olika identiteter av både marginalisering och privilegier som finns i det isländska samhället. Vårt motto är “Representation Matters” – och representation är oerhört viktigt för att unga människor ska känna en känsla av mening, tillhörighet och handlingsförmåga i världen och dess samhällen. Oavsett om ungdomarna själva har en önskan att utöva konsten professionellt eller inte, bör de erbjudas en möjlighet för att utforska konsten och sin kreativitet i en miljö bland personer som de identifierar sig med.

Planen är att skapa en plats där alla hör hemma på sitt eget autentiska sätt; och att alla ska veta att de är en viktig del av en gemenskap.

www.instagram.com/recartsrvk

www.facebook.com/recartsrvk

https://drive.google.com/file/d/1LuTQZqWNOgUoV8qHnrxRW-MLZwWXMLTK/view

Højdepunkter i Nordisk Råds litteraturpris 60-årige historie.

Nordisk Råds litteraturpris er blevet uddelt siden 1962 og fejrer i år 60 års inspirerende læsning. Gennem seks årtier har Nordisk Råds litteraturpris gang på gang markeret sig som en pris, der belønner litteratur, der sprænger grænser og fremkalder nye litterære horisonter.

Læs mere.

Sofie Hermansen Eriksdatter, prissekretariatsleder for Nordisk Råds litteraturpris Nordens Hus í Reykjavík, har udvalgt 10 vinderværker, som repræsenterer et udpluk af højdepunkter i litteraturprisens 60-årige historie.

Klik her for at se de bøger, hun valgte.

 

Ny generalsekretær i Nordisk Ministerråd

Karen Ellemann bliver ny generalsekretær i Nordisk Ministerråd

Karen Ellemann har været medlem af Folketinget i Danmark siden 2007 og har haft en række ministerposter i den danske regering. Hun tiltræder som generalsekretær for Nordisk Ministerråd 1. januar 2023.

Karen Ellemann har bred politisk kompetence på områder, som er vigtige for den nordiske Vision 2030. Hun har været ligestillingsminister, miljøminister og social- og indenrigsminister. Derudover har hun ad flere omgange været minister med ansvar for nordisk samarbejde.

– Generalsekretæren i Nordisk Ministerråd spiller en vigtig rolle for vores fælles nordiske vision om, at Norden skal blive verdens mest bæredygtige og integrerede region inden 2030. Karen Ellemann er yderst kvalificeret til denne post, og vi ser frem til at samarbejde med hende, siger Samarbejdsminister Anne Beate Tvinnereim.

Karen Ellemann er uddannet folkeskolelærer og har haft en række lederstillinger i det private erhvervsliv, inden hun gik ind i politik, hvor hun har været aktiv siden 2005. Hun har også været leder af Foreningen Norden og har udvist et stort engagement for nordisk samarbejde. Ellemann har også haft mod til at sige til, når Norden efter hendes mening har kunnet være bedre til at samarbejde.

– Jeg er meget glad for at have fået denne tillid. Set i lyset af situationen i verden i dag fremstår det nordiske samarbejde mere relevant, end det har gjort i mange år. Jeg glæder mig derfor til at tage fat på denne meget spændende opgave sammen med alle de nordiske kolleger i København og de institutioner, der er spredt over hele Norden, siger Karen Ellemann.

Ellemann tager over som generalsekretær for Nordisk Ministerråd efter Paula Lehtomäki.

Här är vinnarna av Nordiska rådets priser 2022

Nora Dåsnes, Solvej Balle, Karin Rehnqvist, Valdimar Jóhannsson, Sjón, Hrönn Kristinsdóttir, Sara Nassim och Mariehamns stad fick ta emot Nordisk Rådets priser 2022 vid den direktsända prisutdelingen i Musikhuset i Helsingfors på tisdag kväll den 1 november.

Den isländska filmen Lamm vann filmpriset och miljöpriset gick till Mariehamns stad från Åland för Nabbens våtmark. Litteraturpriset gick till Danmark när Solvej Balle tilldelades priset för romanen Om udregning af rumfang I, II, III medan musikpriset gick till den svenska kompositören Karin Rehnqvist för verket Silent Earth. Den norska författaren Nora Dåsnes fick barn- och ungdomslitteraturpriset för den grafiska romanen Ubesvart anrop.

Nordiska rådets filmpris 2022

Nordiska rådets filmpris 2022 går till den isländska filmen ”Lamm” av regissören och manusförfattaren Valdimar Jóhannsson, manusförfattaren Sjón och producenterna Hrönn Kristinsdóttir och Sara Nassim. De får priset för ett verk som beskrivs av juryn som en unik berättelse om förlust, sorg och skräck.

Vinnare av Nordiska rådets filmpris 2022 Nordiska rådets musikpris 2022

Den svenska kompositör Karin Rehnqvist fick ta emot Nordiska rådets musikpris 2022 för verket Silent Earth. Silent Earth är ett omtumlande och starkt uppfordrande verk som imponerade stort på bedömningskommittén. Med mästerlig hand skriver Karin Rehnqvist fram musikens unika kapacitet.

Vinnare av Nordiska rådets musikpris 2022 Nordiska rådets miljöpris 2022

Nordiska rådets miljöpris 2022 går till Mariehamns stad från Åland för Nabbens våtmark. De mottar priset för att med sin mångsidiga lösning renar vattenmiljön och tillför positiva effekter på växt- och djurlivet. Dessutom strävar initiativet till att säkra klimatanpassningen i stadsmiljön.

Nordiska rådets miljöpris 2022 Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2022

Den grafiska romanen ”Ubesvart anrop” av Nora Dåsnes tilldelades Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2022. Nora Dåsnes får priset för ett stark, trovärdig och nyanserat verk om hur terrorangreppet den 22 juli 2011 drabbade hela den norska nationen.

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2022 Nordiska rådets litteraturpris 2022

Den danska författaren Solvej Balle tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2022 för romanen Om udregning af rumfang I, II och III. Solvej Balle mottog priset för ett verk som av juryn beskrivs som ett mästerverk i tiden.

Vinnare av Nordiska rådets litteraturpris 2022 Om Nordiska rådets priser

Nordiska rådet utdelar varje år fem priser: litteraturpriset, filmpriset, musikpriset, miljöpriset och barn- och ungdomslitteraturpriset. Vinnarna får ta emot statyetten ”Nordlys” och 300 000 danska kronor på prisutdelningen som äger rum i förbindelse med Nordiska rådets årliga session.

Nordiska rådets priser Pressbilder Fotograf: Magnus Fröderberg, norden.org

Nordens hus søger deltids arkivar til en etårig projektstilling

Nordens hus søger deltids arkivar til en etårig projektstilling fra 1 januar 2023

Nordens hus i Reykjavik er et etableret Nordisk mødested for kunst, kultur, sprog og social diskussion. Bæredygtighed er centralt for vores virksomhed. Vi stræber efter CO2-neutralitet, og vi fokuserer på lighed og mangfoldighed. Vi tilbyder et modigt og relevant kunstnerisk, litterært og socialt program året rundt.

Vi søger en person med erfaring med arkiveringsarbejde til at katalogisere og arkivere Nordens Hus arkiv. Som arkivar i Nordens hus kommer du til at arbejde med at bevaring og bidrager samtidig til udviklingen af nye dokumentleverings- og modtagelsesprocedurer. Jobbet er selvstændigt og fleksibelt, og du får gode faglige og personlige udviklingsmuligheder.

Arbejdsopgaver:
• katalogisering og arkivering af Nordens hus arkiv
• Strukturere en taksonomi, der passer til dokument typerne i det aktuelle arkiv
•Oprette dokument procedurer for overlevering af fysiske og digitale materialer ved alt personale kontraktophør, til husets arkiv
• Aflevering af alt fysisk arkivmateriale ældre end 30 år, til Nationalarkivet
• Kassering af irrelevante dokumenter, samt udvalgte budgetår
• Digitalisering af husets fotografiske arkivaler
• Deltage i husets kundeservice, med faste ugentlige vagter

Kvalifikationer:
• Relevant uddannelse i katalogisering og arkivering
• Arbejdssproget er skandinavisk, islandsk og engelsk, derfor er det vigtigt, at du er sproglig fleksibel, og kan læse de fleste nordiske sprog, samt mestre islandsk
• Du bringer viden og indsigt i arkiverings procedurer
• Erfaring med katalogisering og arkivering
• Har gode organisatoriske evner, er omhyggelig, arbejdsom og selvstændig

Projektstillingen er 75% og tidsbestemt 1.1-31.12.2023.

Yderligere information fås hos Erling Kjærbo, Overbibliotekar, erling@nordichouse.is og Jóhann Kristjansson, HR-chef johann@nordichouse.is

Ansøgningsfristen er 15.11.2022 kl. 23:59. Ansøgere skal ansøge via www.norden.org.

Sveriges ambassad i Island söker en främjandehandläggare

Sveriges ambassad i Reykjavik främjar de omfattande och nära relationerna mellan Sverige och Island samt bistår svenska medborgare. Ambassadpersonalen består av ambassadören och tredjesekreteraren som är utsända från Sverige samt tre heltidsanställda lokala medarbetare. En utförligare beskrivning av vår verksamhet finns på hemsidan www.swedenabroad.com.

Arbetsbeskrivning:

Huvudansvar för ambassadens handels- och Sverigefrämjandeverksamhet. Kontakt med isländska och svenska företag gällande handelsfrågor. Rapportering om handel och ekonomi. Uppdatering av ambassadens hemsida (Sweden Abroad) och ansvar för ambassadens information ut via sociala medier. Upplägg av kommunikationsstrategi. Mediekontakt. Andrahandsansvar för bokföring och ekonomiadministration.

Kvalifikationer:

Erfarenhet av liknande inriktningar, d v s handels- och kulturfrämjandefrågor, projektledning och -ansvar, rapportering och kommunikation. Goda IT-kunskaper och intresse av att lära sig nya system. Vana vid varierande arbetsuppgifter och samarbete på en mindre arbetsplats. Extern representation av ambassaden. Isländska flytande och en mycket god nivå av svenska, som är ambassadens arbetsspråk. Kunskaper i andra skandinaviska språk är meriterande. Engelska centralt för den externa verksamheten.

Telefon: +354 (-) 520 12 30 Postadress: P.O. Box 8136, 128 Reykjavik, Island Besöksadress: Fjólugata 9, 101 Reykjavik

2022-10-26

E-post: ambassaden.reykjavik@gov.se

Tillträde:

Tjänsten är på heltid med sex månaders provanställning. Tillträde enligt överenskommelse.

Anställningen regleras av svenska anställningsvillkor för lokalanställd personal vid ambassaden i Reykjavik vilka i sin tur baseras på svenska och isländska kollektivavtal för statligt anställda.

Upplysningar:

För frågor om tjänsten kontakta Gunnar Ólafsson, nuvarande innehavare av tjänsten, eller Joanne Hurman, Tredjesekreterare, på +354 520 1230.

Skicka CV och personligt brev samt annan relevant dokumentation till ambassaden.reykjavik@gov.se senast måndag den 7 november.

Subscribe to our newsletter